1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. СИНДИКАТИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО: Няма напрежение в Агенцията за борба с градушките

СИНДИКАТИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО: Няма напрежение в Агенцията за борба с градушките

Средната работна заплата в звеното е около 820 лв.

Активният сезон по градозащита започна без напрежение сред работниците в Изпълнителната агенция за борба с градушката, за разлика от предходните години. Това коментира Светла Василева – председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието.

„Години наред този синдикален бранш се тресеше от доста сериозно социално напрежение. Почти всяка година преди откриването на активния сезон имаше протести. Стигали сме до гражданско неподчинение. Единствено с балансирания ни разумен диалог и тази наша последователност сме стигали до сключване на споразумение. Естествено трябва да подчертая и разбирането на ръководството на Агенцията, разбирането на МЗХГ,  независимо с кой министър сме контактували. Почти с всички сменящи се министри сме имали тези проблеми, защото почти всяка година се поставяше тази неопределена и незащитена в устройствения правилник, неприета необходима численост на Изпълнителната агенция за борба с градушките, агонията с работните заплати, условията на труд, при които работят. Ние поддържаме добър социален диалог с ръководството на Агенцията. Провеждаме ежегодни браншови срещи, на които поставяме всички тези проблеми и търсим решение. “ 

Тази година работните заплати на работещите в Изпълнителната агенция за борба с градушките са увеличени с между 11-12%. Средната работна заплата там вече е около 820 лв. В момента заетите в сектора се нуждаят от закупуване на работно облекло, допълни Светла Василева.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.