1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Синдикатите в земеделието организират дебат за развитието на сектора след 2013 г.

Синдикатите в земеделието организират дебат за развитието на сектора след 2013 г.

Един от основните дебати ще бъде за ОСП

Проблемите на заетите в сектор „Земеделие”, мерките за укрепване на пенсионната система, преструктурирането на отрасъла и Общата селскостопанска политика след 2013 г. са сред основните теми на Годишната отраслова среща, която ще се проведе на 7-и и 8-и юни 2010 г. в хотел „Перла”, к.к. „Слънчев бряг”.

Дискусията на тема „Накъде след 2013 – Общата селскостопанска политика и преструктуриране на българското земеделие” е организирана от Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт”. В нея ще вземат участие Генералният секретар на EFFAT (Европейската федерация на синдикатите в хранителната промишленост, селското стопанство и туризма) Харолд Виденхофер, вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, активисти от синдикалните организации, членуващи във от ФНСЗ, представители на работодателите, на Министерството на земеделието и храните и на Националния осигурителен институт.

Целта на срещата е:

Ø  да допринесе за обществения дебат по проблемите на заетите в сектор Земеделие при планираната антикризисна програма в България и социалните последици;

Ø  да допринесе за дебата по ОСП и преструктурирането на отрасъла – стратегически въпроси;

Ø  да засили социалния диалог в сектор земеделие в България, фокусирайки се върху стратегически въпроси за заетостта и сигурността на работните места в светлината на процеса на преструктуриране.

„Дебатът за Общата селскостопанска политика е изключително важен, защото ОСП не е област, запазена само за земеделците, а е от интерес на цялото общество, което се ползва от нея чрез храните, териториалното управление, опазване на околната среда. Това е особено валидно в условията на икономическа криза, защото сектор „Земеделие” трябва да допринесе значително за разумен, всеобхватен и устойчив растеж”, коментира Светла Василева, Председател на ФНСЗ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.