1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Служебният министър-председател препоръча Йордан Войнов да бъде освободен от длъжност

Служебният министър-председател препоръча Йордан Войнов да бъде освободен от длъжност

Снимка:

Причина за това е скандалът с дезинфекцията по българо-турската граница

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов следва да бъде освободен заради скандала с дезинфекцията по българо-турската граница. Това каза служебният министър-председател Марин Райков след заседанието на правителството.

Причина за това е случаят, при който на частна фирма беше прехвърлено събирането на таксата за дезинфекцията на турската граница. След като се установи, че въпросната фирма е регистрирана два дни след сключването на договора с нея, прокуратурата започна проверка по случая.

"Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т.е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство. Войнов според мен, след като беше помолен от мен да излезе в отпуск, докато тече разследването, би следвало да бъде освободен. Направихме препоръка този договор да бъде прекратен", каза Райков.

Той посочи, че от основно значение е на първо място защо и как е сключен този договор, който е предмет на проучване от страна на прокуратурата.

В момента Войнов е в 25-дневен отпуск до приключване на проверката, като неговата дейност се извършва от заместника му Венцислава Тасева, съобщи "Капитал daily". Пред вестника той твърди, че сам е решил да излезе в отпуск до приключване на проверката.

Информацията за сключения договор със софийската фирма "Пи Еф Си" беше оповестена пред медиите от бившия депутат и вътрешен министър от БСП Румен Петков. Все още не е известно дали и до какви неустойки ще доведе развалянето на договора за дезинфекция на границата. Веднага след оповестяване на информацията от фирмата съобщиха, че ще си търсят правата в съда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.