1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спирането на вноса от Украйна беше временна мярка, но тя трябва да продължи, според Явор Гечев

Спирането на вноса от Украйна беше временна мярка, но тя трябва да продължи, според Явор Гечев

Спирането на вноса от Украйна беше временна мярка, но тя трябва да продължи. Това коментира в предаването „Събуди се“ на „Нова телевизия“ служебният министър на земеделието Явор Гечев. Според него обаче забраната не е повлияла така, както се очакваше.

Вносът на пшеница, например, не е чак толкова голям в България, но трябва да се търсят алтернативи. Европейският съюз (ЕС) трябва да търси износ на пшеница към трети страни, защото количествата, които имаме в България и в целия регион, са такива, че нито може да се качи много цената, нито само спирането на вноса ще свърши работа, коментира министърът.

Според него кризите продължават, те не са овладени. При пшеницата и при зърнените култури, според мен, ще продължават не само този сезон, добави Явор Гечев.

По думите му ЕС не е достатъчно прецизен и бърз при взимането на решения. Това, което България успя да направи, е да разтърси цялата система. Ние бяхме инициатори на редица действия вътре в ЕС, което е лично моя гордост. Показахме, че сме достоен член на ЕС и че гласът ни може да се чува, но това не е достатъчно, добави министърът.

Според Гечев преди приключването на новата реколта, ЕК и държавите членки трябва да направят т.нар. гаранционни фондове, за да може количества зърно да се изнасят, а не само да се забранява вносът.  

Гечев очаква забраната за внос от Украйна да продължи, въпреки недоволството на някои европейски държави.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.