1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира Третата национална среща на земеделските производители в България

Стартира Третата национална среща на земеделските производители в България

АЗПБ даде пресконференция

АЗПБ откри Третата национална среща на земеделците в Златни пясъци. Председателят на Асоциацията Венцислав Върбанов поздрави агросектора, като даде обещание, че браншована организация ще продължава да защитава интересите на фермерите. Той посочи, че браншът с нетърпение очаква да стартира ПРСР, като уточни, че на втория ден от събитието ще присъства министър Десислава Танева, която ще представи новостите около селската програма. От АЗПБ изразиха позицията си относно новите изисквания за промените в Закона за ДДС по отношение на отчитането на горива от ведомствените бензиностанции – до 10-тонни цистерни за съхранение на горивото да останат на стария режим на отчитане; тези от 10 до 20 тона да останат с регистрационен режим и всички подземни съоръжения да бъдат оборудвани с въпросните нивомерни устройства.

Основната цел на семинара е да събере на едно място земеделците, фирмите и управляващите с цел да бъде дискутирана ОСП и ПРСР и да се получи диалог.

От Асоциацията очакват, след като днес ПРСР е разгледана от МС, министър Танева да даде конкретика по нея. Браншовиците виждат воля за действия от страна на атгроведомството за успешното стартиране на ПРСР. В тази връзка на форума са поканени директори и експерти от МЗХ, които ще разясняват актуални теми за директното подпомагане, екологично насочените площи и зелените плащания, новостите в Системата за идентификация на земеделските парцели, слоеве, допустимост, поземлените отношения, Мярка 4 и Мярка 6 на ПРСР 2014-2020, агроекологичните плащания и плащанията за НАТУРА 2000, националните и международни зърнени пазари, измененията в Закона за защита на растенията, държавните помощи за земеделския сектор – преотстъпен корпоративен данък, акциз за горивата и др.

Фирми от областта на агросектора ще изнесат презентации за новите си продукти и услуги за 2015 г. Във втория ден на форума се очаква да присъства министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Сред официалните медийни партньори на събитието е телевизия АГРО ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.