1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стратегия за опазване на горите от пожари

Стратегия за опазване на горите от пожари

6 стратегически цели за защита на горите от пожари са набелязани в документа.

 

Стратегията е основен документ за подготовката и организирането на действия по предотвратяване на пожари в горите, откриване и ограничаване на тяхното развитие и разпространение, успешното им гасене, както и преодоляване на последствията от тях.

6 стратегически цели за защита на горите от пожари са набелязани в документа. Сред тях са както нормативното уреждане и ясно разграничаване на отговорностите на институциите, осигуряването на организационни предпоставки и създаване на условия за успешно гасене на горските пожари, така и приоритетните действия в опожарените площи и възобновяването на горските екосистеми и финансовото осигуряване на дейността по опазване на горите от пожари.

Стратегията предвижда да бъдат създадени единни системи за наблюдение, ранно откриване и оповестяване на възникналите горски пожари, както и за регистриране, отчитане и анализ на запалванията в горите. Изграждането и поддържането на необходимата инфраструктура, осигуряването на участниците в гасенето на горски пожари с необходимите технически средства и изграждането на доброволни формирования за потушаване на пожари са някои от основните задачи, записани в Стратегията./МЗГ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.