1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Боянова: За зелените плащания е важно планирането

Светлана Боянова: За зелените плащания е важно планирането

Снимка:

Административни санкции първите години няма да има, но ще се намаляват плащанията

Процесът с базата даннни с правните основания забавя директните плащания, но стопаните могат да заявят поне схемите, каза в предаването „Инвестбук“ на телевизия Bulgaria On Air, Светлана Боянова, председател Института за агростратегии и иновации. 

5000 подадени заявления за директни плащания според Светлана Боянова не могат да се определят като малко или много, защото правилата на играта са нови. Тя приветства новото условие за представяне на споразумение за правно основание за получаване на плащане по първи стълб на ОСП, но каза, че отново технически не сме подготвени. Проблемът е в това, че не може да се засече неговото правно основание. 

„Базата данни се предава от МЗХ на ДФЗ в ИСАК, и в общинските служби започват реалното очертаване на площите. Всъщност не можаха да бъдат приключени заявленията, защото няма как да се направи насрещна проверка с базата данни с правните основания.“ Боянова препоръча поне да се заявят схемите, те вече са ясни, и да ги отбележат със съответната площ. И в момента, в който има и правното основание като база данни, да може вече да се приключи заявлението. 

След влизане в сила на Законът за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/ от края на миналия месец /февруари 2015/, влиза в сила и правното основание за полски пътища. В масив за ползване, в който попада такъв полски път, той може да се включи към заповедтаза масивите на областния директор „Земеделие“, следователно да се ползва заповедта за правно основание, след като се заплати на общината цената за ползването на този проектиран полски път, която е средното рентно плащане за землището. Срокът за това за тази стопанска година е 15 април. 

За зелените плащания е важно планирането, добави Светлана Боянова. Що се касае до диверсификацията на културите, проверка от страна на ДФЗ-РА ще се прави между 15 май и 15 юли. (припомняме, че стопанствата между  100 и 300 дка трябва да отглеждат минимум 2 култури, като основната не трябва да превишава т 75% от обработваемата земя; стопанствата над 300 дка трябва да отглеждат минимум 3 култури, – като двете не трябва да превишават т 95% от обработваемата площ в стопанството). 

Административни санкции първите години няма да има, но ще се намаляват плащанията. 13-те лева, които се полагат, ще бъдат ограничени що се касае до площта. След първите 2 години следват административни санкции. 

Междинните култури (като екологично насочени площи) трябва да бъдат засети до 30 септември 2015 г.. Схемата за дребните стопани също трябва да се заяви до 15 октомври 2015 г..

Друг важен срок, който Боянова коментира в студиото, беше 14 април, след която дата се очаква да стартира приема по мярката 4.1 за проекти за инвестиции в земеделските стопанства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.