1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Три търговски договора между ЕС и Исландия, подписани още през 2015 година, влязоха в сила

Три търговски договора между ЕС и Исландия, подписани още през 2015 година, влязоха в сила

Споразуменията дават по-голям достъп за храни и агропродукти от Общността на исландския пазар

Три търговски договора между Европейския съюз и Исландия, подписани още през 2015 година, влязоха в сила. Споразуменията дават по-голям достъп за храни и агропродукти от Общността на исландския пазар.

95 процента от хранителните стоки и аграрните продукти вече са освободени от вносни мита в Исландия. Рейкявик гарантира освен това и защитата на 1150 географски обозначения от Европейския съюз, изтъкна агрокомисар Фил Хоган.

"За нас тези договори са добре дошли, тъй като осигуряват по-добър достъп за нашите стоки на пазара в Исландия. Заедно с обявения през миналата седмица договор с Мексико, това са добри новини за нашите износители на храни и напитки", посочва комисарят в съобщение по повод влизането в сила на споразуменията. По думите му всеки милиард евро, генериран от експорта на храни, гарантира запазването на 20 хиляди работни места, особено в селските райони.

От облекченията в търговските отношения между Исландия и Европейския съюз ще се възползват повечето аграрни продукти, включително месата и сирената, за които ще има много по-големи безмитни квоти. За други продуктови групи ще важат по-ниски мита. От своя страна Брюксел прави същите отстъпки за редица исландски храни и селскостопански стоки.

Сред продуктите със защитени географски наименования, които Исландия признава, са сирена и други млечни продукти, колбаси и други. Вина и спиртни напитки не влизат в този списък, тъй като тяхната защита се гарантира от по-широкообхватните правила на Европейската икономическа зона.

Европейският съюз изнася за Исландия кафе, плодове и зеленчуци, шоколад и готови храни. В обратната посока на Континента пристигат водорасли, коне, агнешко месо и кожи, кожи от диви животни и различни готови храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.