1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Триалогът отново без консенсус по най-важните решения за ОСП

Триалогът отново без консенсус по най-важните решения за ОСП

Председателят на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП и докладчици дадоха брифинг днес след двуденонощните преговори

Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия не постигнаха особен напредък в последния триалог по реформата на Общата селскостопанска политика. Всяка от страните показва желание за постигане на споразумение, но към момента все още такова няма по доста теми.

Норберт Линс, председател на Комисия по земеделие и развитие на селските райони, ЕП:

„Доста съм разочарован, че преговорите не потръгват, мислех, че можем да постигнем споразумение и бяхме готови да преговаряме. Председателството на Съвета също изглежда се изненада, че ние не можем да достигнем до компромис. Надявам се Съветът да ни накара да достигнем до законодателно решение. Нека пак да напомня, че реформата на ОСП е основната задача на тези институции. Това, което се случва е нещо негативно за институционалния баланс в ЕС, но на първо място е лошо за земеделците и също за околната среда. Всичко, от което имаме нужда, е мерки, които да се приемат. Като Европейски парламент целта ни е била винаги да работим за благото на фермерите и в тяхна подкрепа.“

По отношение на директните плащания, Европейският парламент и Съветът на ЕС все още не са постигнали споразумение, но изглежда се появява компромис около задължително преразпределително плащане в размер на 10% от бюджета на Първи стълб. Агрокомисар Януш Войчеховски предложи решение за задължително преразпределително плащане, съчетано с дерогация, при която държавите могат да докажат, че отговарят адекватно на преразпределителните нужди с други инструменти.

Питър Яр, докладчик:

"Аз мисля, че ние можем да намерим компромис, обсъдихме преразпределителното плащане и казахме, че искаме минимум 10%, Парламентът искаше 20%, но се съгласихме на 10. Зелената сделка също звучи добре, но когато гледаме малките стъпки Съветът малко обърка директните плащания в страните членки, някои от членовете искат тези плащания да не са задължителни. Съжалявам, че така се случват нещата, но мисля, че трябва да продължим преговорите и аз съм оптимист, че можем да постигнем споразумение."

Несъгласие има и по отношение на това, че Европейският парламент призовава 30% от средствата за директни плащания да бъдат заделени за екосхеми и задължителна бална система за точкуване. Съветът  напълно отхвърля това.

Ерик Андрю, докладчик:

"Ако погледнем към екосхемите и нивото от 25% е добре да си припомним въпросите, които повдига Съветът. Ако този процент е 18, това е проблем, аз искам да подчертая, че в тази ситуация Парламентът е по-амбициозен като всъщност и гледайки към Зелената сделка и общата нагласа на Съвета. Мисля, че ние забелязахме това, толкова ясно беше заявено какви амбиции имаме, но какво да кажем по отношение на инструментите, чрез които това ще се постигне. Същите европейски членове изглежда показват по-малка амбиция в детайлите. И аз мисля това, което Съветът каза, че екосхемите ще са като открита война без значение от природните условия и локалното земеделие."

Улрике Мюлер, докладчик за Хоризонталния регламент на ОСП:

"Понякога имам чувството, че критиката към процеса на обсъждане не идва от фермерите, а от администрациите в страните членки, защото не знаят как ще бъдат имплементирани изискванията в законодателствата. Много е важно да уверим, че освен, че ще платим за опазването на околната среда, трябва и да сме амбициозни. От страна на администрациите трябва да се знае, че е необходима работа. Това започва с диалог, който според мен трябва да се извършва по-интензивно."

По отношение на регламента относно общата организация на пазара, Парламентът и Съветът на ЕС продължават да имат различия относно максималните нива на остатъчни вещества за пестициди при внос. Относно реакцията при кризи в селското стопанство дебатите се фокусират върху условията на резерва за тези рискове. Съветът на ЕС защитава 450 милиона евро годишно, а Европарламентът предлага 1 милиард и половина.

Автор: Камелия Карадочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.