1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тясно сътрудничество в рамките на ЕС при мерките срещу африканската чума

Тясно сътрудничество в рамките на ЕС при мерките срещу африканската чума

Ефективна регулация на популацията от диви свине е смятана за основен фактор

За по-тясно сътрудничество в борбата срещу aфриканската чума по свинете се споразумяха министрите на земеделието от Европейския съюз на специална конференция в Брюксел. На фокус ще бъде ловът.

Ефективната регулация на популацията от диви свине е смятана за основен фактор при усилията срещу разпространяването на aфриканската чума, посочи след срещата здравният комисар Андриукайтис. Според него неконтролираното размножаване на глиганите в големи региони на Европа е сред главните причини за разпространението и оцеляването на вируса. Затова във всички бъдещи планове за борба с болестта трябва да бъдат включени ефективни ловни практики, поиска комисарят. Освен това държавите в Европейския съюз трябва още по-добре да координират действията си.

В това число влиза и по-тясното сътрудничество между националните и регионалните ветеринарни служби, горските администрации, ловците и земеделските стопани.

Друг важен фактор е информацията. Аграрните министерства се споразумяха да изработят методи, с които да осведомяват сезонни работници в селското стопанство, туристи и шофьори на камиони за опасностите при пренасянето на месни продукти от една страна в друга. "Най-рисковият елемент за разпространението на африканската чума е човекът", изтъкна в тази връзка германският зам.-министър на земеделието Херман Онко Айкенс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.