1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Участници на ТРГ коментират таваните и преразпределителното плащане

Участници на ТРГ коментират таваните и преразпределителното плащане

Изслушването за прилагането на таваните и преразпределителното плащане тече в момента в Комисията по земеделието, храните и горите към НС

Изслушване на браншовите организации – постоянни членове на Тематичната работна група за разработване на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 – 2027  г. (съгласно Заповед № РД 09-416/ 26.02.2020 г. на министъра на земеделието, храните и горите, посл. изм. със Заповед № РД 09-30/ 14.01.2022 г.) относно прилагането на член 17 от Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г. за установяване на правила за подпомагане за стратегическите планове, които трябва да бъдат изготвени от държавите членки по линия на общата селскостопанска политика (стратегически планове по ОСП) и финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1305/2013 и (ЕС) № 1307/2013.

Национална асоциация на зърнопроизводителите, председател Костадин Костадинов: 

Голяма част от нашите производители са потърпевши. Беше предложен десети вариант на таваните. Има доста дефиниции, които не са изписани какво значат. В коалиционното споразумение са записани неясни числа. Ние искаме приспадане на всички разходи и заплати, както е записано по регламент. За да не се окаже, че ще ни върнат Стратегическия план точно по тази причина. В момента цифрите са неясни, опитахме се да ги тълкуваме, не става.

Обединени български животновъди, заместник-председател Юлия Коюнджийска:

Присъединявам се към колегата Костадинов. Единствено сме запознати с горните граници. У нас събуди любопитство. Много малка сума се заделя за таваните, които, където и да се насочат са малко средства. Би трябвало да се помисли къде ще се разпределят средствата, които ще останат. Ако тези суми отидат към преразпределителното плащане - това са едни незначителни увеличения на ставките.

Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделието, храните и горите:

Моля да сте запознати с регламента на ЕС, когато коментирате. И така да кажете как е най-добре, според вас. Канализирайте конкретно мнението си, а не това, което очаквате да ви кажат от министерството. Съгласно регламента сме длъжни да насочим първо към преразпределителното плащане, след това ако останат - към други.

Професионална асоциация на розопроизводителите в България, председател Христо Николов:

Позицията на розопроизводителите е парите, които ще бъдат компенсирани от таваните на плащанията. Ако тези пари бъдат насочени към поливно земеделие или стопани от планинските райони, тогава подкрепяме. Ако ще бъдат насочени към преразпределително плащане - сме против това да има тавани и да има напрежение. Ако ще се взима от някой - нека видим каква ще е ползата и ще има ли полза. Нас като сектор ни интересува всяка една мярка къде се насочва.

Национална асоциация на картофопроизводителите, председател Тодор Джиков:

Трябва да се прави контрол на търговията, осигуряване на работна ръка и още много други, нашето земеделие е в колапс. Има изградено монокултурно земеделие. Липсата на български плодове, зеленчуци ясно показва това. За съжаление усвоените пари през последните години не дадоха добър резултат, производството на биологични храни е критично ниско. Производството на брутна продукция в планинските райони намаляват. SWOT анализът трябва да определи бъдещите политики в земеделието. Ние сме за налагане на таван с регресивно облагане, акумулираните средства да се прехвърлят във Втори стълб. Това е само една от много крачки, които трябва да извървим, за да възстановим отрасъла.

Национален съюз на градинарите в България, председател Мариана Милтенова:

Ние сме изпратили становището си. По преразпределителното плащане - за първите 30 хектара и до 30 хектара. Таваните - ние смятаме, че таваните няма да решат проблемите на сектора ни, той е декапитализиран. Трябва коренна промяна в националната политика, много са нещата, включително намаляване на ДДС за плодове и зеленчуци. Считаме, че 300 000 евро таван имаше в предишния програмен период. Ако се продължи с тези тавани съществена промяна за нашия сектор няма да има. Ние приемаме вариант за таван на 100 000 евро, както е по регламент. Припомням, че схемата 60/40 беше отказана за нашия сектор, защото ние получаваме подпомагане за работната ръка, но това не е достатъчно.

Национална селска мрежа, Таня Дъбнишка:

Аз позиция няма да изразявам. Но трябва да гледаме фактите. Преразпределителното плащане е работещ инструмент и го доказва прилагането в Европа. Цифрите показват, че ефектът от таваните също е добър. Питам какъв е социално-икономическият ефект от прилагането на таваните, питам аз. Европейското земеделие, най-вече българското не е конкурентно на производството на това пот трети страни. Кога ние направихме обективен дебат за Зелената сделка?

НОКА, съпредседател Симеон Караколев:

Задължителни тавани - максималният таван трябва да бъде до 100 000 евро. Средствата от таваните много внимателно трябва да се види как ще се разпределят, иначе няма да има ефект. Малките и средните не могат да се справят с мастодонтите по места в страната. Средствата от таваните да отидат във Втори стълб в инвестиционни мерки, за да могат производителите да обновят стопанствата си. Има бездна между браншовете. Относно преразпределителното плащане с резерви сме за продължаване на обхвата от 300 дка, ние предлагаме 500 дка.

Гледайте емисиите Новини на Агро ТВ, за да видите още акценти от Комисията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.