1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Удължават срока за кандидатстване по лозарската програма

Удължават срока за кандидатстване по лозарската програма

Целта е по-голям брой земеделски стопани да се възползват от възможностите

 От 24 юни до 31 юли 2013г. ще бъде отворен отново приемът на заявления за подпомагане по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 – 2013/2014г. Целта е по-голям брой земеделски стопани да се възползват от възможностите, които програмата предлага.

Националната програма се прилага като финансов инструмент в България за периода 2008/2009 – 2013/2014 г. Бюджетът за финансовата 2013г. е 52 302 003 лева и се осигурява от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ). Лозарите получават субсидии по мерките „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”, „Застраховане на реколта” и „Промоции в трети страни”. До момента са изплатени средства в размер на 12 278 694 лева.

В новия прием ще могат да участват и лозарите с права за засаждане от националния резерв. Това стана възможно, след като Европейската комисия одобри поисканата от България промяна. Решението позволява на голям брой производители с права от националния резерв да кандидатстват по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”, което се очаква значително да повиши усвояемостта на средствата по програмата.

По мерките „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” и „Застраховане на реколта” могат да кандидатстват собственици, арендатори или наематели на лозови насаждения. Те трябва да са регистрирани като лозарско стопанство, съгласно Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН).

По мярката „Промоции в трети страни” могат да кандидатстват търговски дружества, кооперации, сдружения и междупрофесионални организации. Финансовата помощ по мярката е в размер до 80% от действителните разходи по промоционалния проект.

Кандидатите трябва да притежават удостоверение от Изпълнителната агенция по лозата и виното за право на участие по съответната мярка.    

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.