1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Украйна с нови правила за аграрния експорт

Украйна с нови правила за аграрния експорт

Мерките са опит за ограничаване на сивия сектор и нелегалния износ на селскостопански продукти

В опит да ограничи сивия сектор и нелегалния износ на селскостопански продукти и да увеличи приходите за хазната, Киев въвежда нови правила за експорта. Те влизат в сила от началото на ноември.
 
Едно от нововъведенията е, че всяка фирма, която иска да изнася аграрна продукция от Украйна, задължително трябва да се впише в специално създаден регистър. Проверката на регистрацията ще се извършва на базата на данъчната декларация на компанията, подадена след 23 февруари 2022 година, т.е. след нахлуването на Русия в Украйна. Друго условие за регистрацията е фирмата да няма неплатени данъци за суми, получени в твърда валута от износа.
 
В случай, че износителят не се регистрира, той ще трябва за всеки товар поотделно да поиска специален лиценз. Нова е и процедурата за връщане на данъка добавена стойност при експорт на селскостопански продукти и храни. Това вече ще става само, ако компанията е осчетоводила своите валутни приходи и е платила дължимия данък, а срокът за погасяване на тези задължения се съкращава от 180 на 90 дни. За да контролира по-добре валутните потоци, Националната банка на Украйна получава възможността да забранява закриването на банкови сметки, по които има движения в чужда валута.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.