1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Украйна удължи мораториума върху продажбата на земеделски земи

Украйна удължи мораториума върху продажбата на земеделски земи

След решението на парламента новият срок е поне до началото на 2018 година

Украинският парламент удължи с една година мораториума върху продажбата на селскостопански площи. Забраната бе въведена през 2001 година и трябваше да изтече на 1 януари 2017-та.

След решението на парламента новият срок е поне до началото на 2018 година. Освен това народните представители възложиха на правителството да преработи законопроекта за управление на селскостопанските площи. Депутатите поискаха той да бъде гласуван до средата на 2017-та.

В първоначалния проект е предвидено да се разреши продажбата на права за аренда и ползване на земеделска земя като алтернатива на продажбата на самите ниви. Освен това подобни права за ползване ще могат да бъдат залагани като гаранции при тегленето на банкови кредити.

Украинският парламент прие и закон за защита на правата върху недвижимата собственост, който е насочен срещу неправомерното присвояване на земи. Такива случаи са зачестили през последните няколко години, като кражбите се извършват чрез фалшифицирани нотариални актове и договори за продажба.

По данни на местни медии, чрез подобни измами държавата и икономиката са понесли щети в размер на близо 20 милиарда долара. Затова новоприетият закон съдържа ясни правила за регистрацията на всички документи, свързани с прехвърлянето на недвижими имоти. По този начин правителството се надява и да подобри рамковите условия за бизнеса и да привлече повече чуждестранни инвестиции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.