1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Унгария нарушава законодателството на ЕС

Унгария нарушава законодателството на ЕС

Oтнето е правото на ползване и печалба от селскостопански площи за чужденци

Според постановление на Европейският съд в Люксембург - Унгария нарушава законодателството на Евросъюза. Посочената причина е, че отнема правото на ползване и печалба от селскостопански площи от чужденци - граждани на Общността.

Със своето решение магистратите подкрепят аргументите на Европейската комисия, която през 2017 година внесе жалба, след като започна наказателна процедура срещу Будапеща за нарушаване на законодателството. Тогава Комисията изтъкна, че с отнемането на правата на юридически или физически лица, които нямат близка роднинска връзка със собственика на земята, Унгария нарушава както принципа на свободното движение на капитали, така и Хартата на основните права на Европейския съюз, която включва правото на собственост.

Правителството в Букурещ въведе съответните правила през 2013 година и те влязоха в сила на 1 май 2014-та. Сега с решението си Европейският съд постановява, че тези ограничения не са оправдани, нито с идеята за предотвратяване на измами и спекулативни сделки със земя, нито заради предполагаеми нарушения срещу правилата за контрол над паричните потоци.

Ако Унгария не се подчини на решението, променяйки своето вътрешно законодателство, Европейската комисия може да поиска от съда в Люксембург да наложи глоби. Размерът на тези глоби трябва да бъде определен отново от магистратите в Европейския съд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.