1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Условия за финансиране на късите доставки на храни предвижда мярка 16 „Сътрудничество“

Условия за финансиране на късите доставки на храни предвижда мярка 16 „Сътрудничество“

Мярката е изцяло нова и се очаква да стартира през следващата година

Условия за финансиране на късите доставки на храни предвижда мярка 16 „Сътрудничество“ и по-конкретно подмярка 16.4 от Програмата за развитие на селските райони. Мярката е изцяло нова и се очаква да стартира през следващата година.

Това заяви Мая Нинова, държавен експерт в дирекция "Развитие на селските райони" в земеделското министерство по време на конференция за фермерските храни в София. В условията по мярката няма индивидуални играчи. Задължително кандидатства обединение.

Чрез подмярката се подпомагат организации от два типа обединение за къса верига на доставки и обединение за местен пазар.

Бенефициенти по подмярката са юридически лица по Търговския закон или обединения по Закона за задълженията и договорите. Участници в едно обединение могат да бъдат: земеделски стопани, включително групи и организации на производители, малки и средни предприятия и търговци на дребно.

Няма ограничения в обхвата на дейност, т. е. в едно обединение могат да участват както производители на животински продукти, така и на растителни. Нинова уточни, че местните пазари не са пазари на земеделски производители, съгласно Закона за стоковите борси и тържища. Пазарите на производители са отделни обекти, където изрично е посочено, че се извършва търговия на едро. Бюджетът по подмярката е 8 млн. публични средства. Максимално допустим размер за периода на прилагане на програмата е 500 хил. евро. Финансирането е до 50%, а проектите обхващат период до 5 години.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.