1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В началото на май започва разсаждането на тютюна в страната

В началото на май започва разсаждането на тютюна в страната

Снимка:

Очаква се да бъдат разсадени общо около 11 хиляди и 200 хектара с тютюн от четирите сортови групи

В първите 10 дни на месец май започва разсаждането на тютюна в страната. До дни започва изплащането на средствата за кампания 2016 - по схема, необвързана с производството. Бюджетът по Преходната национална помощ за тютюн е в размер на близо 90 милиона лева.
Схемата, необвързана с производството, се прилага за седма поредна година и обхваща референтен преиод от три години – 2007, 2008 и 2009-та. Тя ще работи до 2020-а година. По данни на Националната Асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ-2010, през стопанската 2017 година в страната предстои да бъдат разсадени общо около 11 хиляди и 200 хектара с тютюн от четирите сортови групи. В зависимост от климатичните условия през месеците юни, юли, август и септември, прибраната тютюнева суровина се очаква да бъде между 15 хиляди и 500 и 17 хиляди и 500 тона.

На 22 и 23 май в Рим ще бъде учредена Европейска междубраншова организация на сектор „Тютюн“ в Европейския съюз . Обединението обхваща Европейската Асоциация на тютюнопроизводителите - UNITAB с президент Цветан Филев и Организацията на тютюнопреработвателите от стария континент - FETRATAB с президент Доменико Кардинали. За събитието са изпратени покани до Министрите на земеделието и храните на страните-членки и техните екипи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.