1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Швейцария ще посочват страната на произход на хляба

В Швейцария ще посочват страната на произход на хляба

Крайният потребител трябва да има яснота за консумирания продукт

Продаваният в Швейцария хляб трябва да има обозначение за произход. Това решиха депутатите в парламента в Берн, приемайки предложение на правителството.
 
В бъдеще всеки търговец на хлебни изделия ще трябва да посочва на видно място откъде е стоката, която предлага. Това се отнася както за готови продукти, така и за преработени. Швейцарският парламент прие предложението със 166 срещу 14 гласа при трима въздържали се.
 
Аргументът на правителството за внасянето на новата разпоредба е, че при растящата конкуренция, породена от все по-големия внос на хлебни продукти, крайният потребител трябва да има яснота за консумирания хляб. Изключение ще има само за пиците и галетата, но не и за замразените хлебчета, които човек пече у дома, или за готовите сандвичи, продавани в търговската мрежа.
 
Повод за правителственото предложение е искането на депутат, който преди време внесе законопроект за задължителното посочване на произхода на суровините за хлебните изделия. Това щеше да задължи всички производители и преработватели, в това число ресторантите и кафенетата, да декларират откъде са купили брашното и другите съставки – яйца, мазнини, вода, мая. Искането беше отхвърлено както от правителството, така и от парламента, тъй като беше сметнато за неизпълнимо.
 
Между 2010 и 2019 година количеството хляб, внесено в Швейцария, е нараснало от 92 на 130 хиляди тона. Според експерти причината за увеличения импорт е, че цената на произведения в чужбина хляб е много по-ниска от този, изпечен в страната. Това се дължи както на по-скъпите суровини в Швейцария, така и на по-високите разходи за труд и енергия. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.