1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Венцислав Върбанов е избран за председател на АЗПБ

Венцислав Върбанов е избран за председател на АЗПБ

Снимка:

Днес се проведе заседание на организацията

Днес, 23 януари, на Общо събрание на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) беше избран нов председател на Управителния съвет на организацията. На заседанието беше одобрена кандидатурата на Венцислав Върбанов, който, според устава, ще оглави АЗПБ за период от 3 години, като представлява организацията и ръководи текущата й дейност.

Венцислав Върбанов бе избран на мястото на Христо Цветанов, който подаде оставка преди Нова година, поради лични и бизнес ангажименти. На мястото на вече бившия заместник-председател, Цветан Цеков, застава един от най-големите зърнопроизводители от Югоизточна България – Николай Димов.

„За мен тази позиция е предизвикателство. Оценявам гласуваното ми доверие, но съм наясно със сериозните отговорности и ангажиментите, които ми предстоят. Ще работя за утвърждаването на добрия имидж на земеделските производители в страната и чужбина. Убеден съм, че именно обединение като АЗПБ може да представлява и защитава интересите на българските фермери компетентно и аргументирано – пред родните властимащи, пред обществото, пред Европа и света.“ коментира новият председател.

Венцислав Върбанов е бивш министър на земеделието – единственият, след промените, с пълен четиригодишен мандат. Той е и народен представител в три поредни състава на парламентарната Комисия по земеделие и гори. Към настоящия момент е изоставил политическите ангажименти и се е отдал изцяло на своя земеделски бизнес – зърнопроизводство и животновъдна дейност.

Венцислав Върбанов застава начело на АЗПБ - една от най-влиятелните браншови организации в страната. Това става в навечерието на Втората национална среща на земеделските производители в България, която ще се проведе в Златни пясъци, в началото на февруари и чиито домакин е АЗПБ. Припомняме, че първата среща бе миналата година и това бе най-значимото и мащабно земеделско събитие за 2013 г., което събра на едно място близо 500 земеделски производители от цялата страна и от всички браншове на сектора.

По време на двудневния форум ще бъде представена най-актуална информация по отношение на новостите в Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 – 2020 г. и прилагането й в България – Програма за развитие на селските райони, директно подпомагане и пазарна подкрепа. Темата ще бъде изложена в детайли от възможно най-компетентните експерти, представители на Министерство на земеделието и храните, ДФ „Земеделие“ и европейската организация на фермерите Copa-Cogeca. Ще бъдат разисквани и редица въпроси от съществено значение за работата на земеделските производители у нас, като законодателните промени в сектора, земеползването, възможностите за агроекологични плащания, проблемите и перспективите пред животновъдството, производството на плодове и зеленчуци, зърнопроизводството и др.

Освен основната, събитието има и богата съпътстваща програма, в която ще бъдат засегнати темите: рибарство и аквакултури, счетоводно отчитане и др. Срещата отново ще събере на едно място представители на бизнеса, държавните органи, неправителствените организации и медии. Отсега интересът е огромен и голяма част от местата са ангажирани. Сред гостите на форума ще са земеделският министър и част от заместниците му, евродепутатът Мария Габриел, председателят на парламентарната комисия по земеделие, Светла Бъчварова, народни представители и представители на международни земеделски организации, много фирми от сектора – консултанти, вносители на техника и оборудване, на торове, семена и препарати за растителна защита и др. Всички те ще има възможността да обменят опит за най-новото и актуалното от случващото се в агросектора. Официалното откриване на събитието е предвидено за 13.00 ч. на 6 февруари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.