1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Все още има неизплатени средства на частно практикуващите ветеринарни лекари по Държавната профилактична програма

Все още има неизплатени средства на частно практикуващите ветеринарни лекари по Държавната профилактична програма

Профилактичните дейности са описани в Европейския регламент 702 и имат силата на закон

Продължава сагата с неизплатените средства на частно практикуващите ветеринарни лекари по Държавната профилактична програма. Въпреки срещата с ръководството на аграрното министерство, от близо 16 милиона и 200 хиляди лева, ветеринарите са получили по сметките си малко над 5 милиона лева.

Профилактичните дейности са описани в Европейския регламент 702 и имат силата на закон, припомнят ветеринарите. Те очакват да бъде насрочено заседание на Държавен фонд „Земеделие“, на което да се вземе решение за изплащане на средствата.

Практиката средства от Държавната профилактична програма да бъдат пренасочвани за други плащания продължава с години и превръща проблемът в хроничен, смятат от Българския ветеринарен съюз.

Частно практикуващите ветеринарни лекари у нас са около 1 400. През 2016-а година те са извършили ваксинации срещу син език, заразен нодуларен дерматит, антракс и нюкясълска болест. Освен ваксините, лекарите провеждат профилактични изследвания за още болести по животните, както отговарят и за поставянето на ушните марки.

През последните години има отлив от професията ветеринар. Това показват данните от приема във висшите аграрни училища у нас.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.