1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Все повече хора по света нямат достатъчно храна

Все повече хора по света нямат достатъчно храна

Броят на гладуващите е скочил шест пъти

Военните конфликти, климатичните промени и пандемията от Ковид-19 са големи заплахи за снабдяването на гладуващите по света с храни, предупреждават от хуманитарната организация Оксфам. По нейни данни през миналата година броят на гладуващите е скочил шест пъти в сравнение с 2019-та.
"В момента сме свидетели на застъпващи се кризи – нестихващи конфликти, икономическите последствия от пандемията и промени в климата, които вече не можем да контролираме", се казва в новия доклад на Оксфам. От организацията изчисляват, че от недостиг на храни са засегнати 155 милиона души, колкото са жителите на Франция, Германия и Белгия, взети заедно. Основната причина за глада по света остават въоръжените конфликти. Двама от трима гладуващи живеят в държави, в които се водят войни. Към това се прибавят икономическите проблеми, изострени от пандемията.
Обезпокоени са и от Програмата по прехрана към ООН. Там с притеснение наблюдават значителното поскъпване на хранителните стоки в Близкия Изток. В Сирия за последните три месеца цената на слънчогледовото олио е скочила с 58 %. В Ливан, притиснат от тежка икономическа криза, за същия период пшениченото брашно е поскъпнало с 50 на сто.
 
Прогнозите на експертите гласят, че към края на тази година ще има 270 милиона души, страдащи от недохранване или заплашени от глад. Това са 40 % повече, отколкото през 2020-та. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.