1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Явор Гечев към земеделци: Няма да бъдете глобявани

Явор Гечев към земеделци: Няма да бъдете глобявани

Ще намерим варианти, но няма да стане бързо, каза министърът по повод компенсирането на земеделците заради повишената цена на водата за напояване

Стратегическият план за развитие на земеделието се нуждае от ремонт. Това заяви министър Явор Гечев на среща със земеделски производители и фермери от Русенска, Великотърновска и Плевенска области. Той успокои присъстващите, че всичките грешки, които фермерите допускат, ще се третират като забележки, а не като глоби, като министерството ще използва тази година като преходна, за да прилага плана с обучителна цел. 
 
„Обсъждан е около 20 пъти Стратегическият план. Той беше внесен преди да дойде служебният кабинет. Ние отстранявахме само забележки. Най- тежкото в него са т.нар. ДЗЕС.“ Министър Явор Гечев съобщи, че условията за ДЗЕС-овете са били разписани съвместно с Националната асоциация на зърнопроизводителите и Съюза на кооперациите, но от всички предложения Европейската комисия не е приела нито едно. 
 
Министър Гечев подчерта, че големите хлебопроизводители не ползват украинска пшеница, чието качество е спорно и увери, че до българските потребители няма да достигне такава пшеница. От министерството няма да издават сертификати за произход, ако се смесват българско и украинско зърно.
 
За улеснен контрол върху търговците на храни и проследимост по цялата верига, министерството е готово с Наредба за качеството, количествата и цените на храните, която вече е на публично обсъждане. 
Министър Гечев коментира ситуацията във връзка със завишената до 300% цена на водата, която ще плащат производители на плодове и зеленчуци. 
 
„В различните региони оскъпяването е различно. Предстои среща с министъра на финансите, за да се търсят варианти земеделците да бъдат компенсирани заради покачването, но трябва да се нотифицира държавна помощ пред ЕК. Ще намерим варианти, но няма да стане бързо.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.