1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Йордан Бойчев: Държавните лекари нямат право да извършват имунопрофилактичната програма по животните

Йордан Бойчев: Държавните лекари нямат право да извършват имунопрофилактичната програма по животните

В момента се разработват промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които пряко касаят дейността на частните лекари

Засега съществува само идея животновъдите сами да плащат за имунопрофилактиката на животните си. Това каза д-р Йордан Бойчев, председател на Българския ветеринарен съюз (БВС), предаде Агенция "Фокус". Според него ако това се случи, доста дълго време значителна част от животните ще останат без надзор по отношение на здравния им статус.

„За нас обаче не е толкова важно кой ще финансира тези мероприятия. Въпросът е, че такива мероприятия трябва да има”, обясни д-р Бойчев, който днес разговаря с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов заради липсата на сключени договори с частните ветеринарни лекари за изпълнението на имунопрофилактичната програма по животните през 2011 г.

Д-р Бойчев заяви, че се надява да бъдат разрешени натрупаните проблеми между частните лекари и държавата. По думите му до края на седмицата на съвместна среща в МЗХ ще се търси решение на възникналото напрежение. „Дали ще разрешим проблемите с имунопрофилактичната дейност по животните, ще покаже времето”, коментира той.

Бойчев обаче изрази недоволство, че в момента се разработват промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които пряко касаят дейността на частните лекари. „Имахме договорка, а пък и по закон са длъжни тези, които изработват проектите, да търсят нашето мнение и становище. Това обаче не се случва и е сериозен проблем. Пример за това е издадената днес заповед на Йордан Войнов (генералният директор на НВМС) дейностите по идентификация, издаването на свидетелства на животните и профилактика, които по принцип извършваме ние, да се извършват от държавните ветеринарни лекари. Това обаче е противозаконно. Защото по чл. 8 ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност държавните лекари нямат право да извършват дейности, които са обект на контрол от тяхна страна”, каза Бойчев.

Противоречието идва от това, че държавните лекари ще извършва дейност, която после сами ще трябва да контролират, тоест сами ще контролират себе си.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.