1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зад всяка капка вода стои Ирисист – официален представител на Нетафим

Зад всяка капка вода стои Ирисист – официален представител на Нетафим

Компаниите работят в тясно сътрудничество с науката

В Аграрния университет фирма Ирисист - официален представител на израелската компания Нетафим е монтирала три системи за напояване – капково и две системи за дъждуване. Като автоматизация има два контролера. Единият управлява дъждуването, а другият капковото напояване. Фирма Ирисист е инсталирала и система за борба с пролетните измръзвания, при която управлението е поверено на контролер, който следи външната температура. Когато тя падне около нулата автоматично система се задейства. Започва да разпръсква вода, като ефекта е обледеняване на растенията.

Освен това на опитното поле на университета е внедрена мониторингова система и метеорологична станция за следена на почвената влажност, атмосферна температура, посока и сила на вятъра, транспирация, количество дъжд, слънчева радиация и точка на оросяване.

Фирма Ирисист има успешни проекти за напояване и в пловдивското село Калековец. Надземната поливна система за капково напояване е изградена на площ от около 750 дка.

Системата е многогодишна, като идеята е монокултурно отглеждане на царевица. Според Димитър Атанасов, представител на Нетафим в България това е културата която се отблагодарява най много при поливане. Затова и производителите на културата имат най-голям интерес към монета в инвестирането на напоителни системи. Димитър Атанасов е извършил уникален експеримент за отглеждане на сортове бисерен ориз с подземно капково напояване, което прави производството много рентабилно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.