1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Залесяват фиданки в опожарения горски фонд над Кресна

Залесяват фиданки в опожарения горски фонд над Кресна

Засегнатите площи държавна и горска територия са около 13 000 декара

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Васил Грудев и директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов участваха в залесяване на опожарената горска територия в землището на село Влахи. Залесяването е в района на „Държавно горско стопанство Кресна“, където продължава работата за преодоляване на щетите от големия пожар преди близо четири години.

Дамян Дамянов

инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП - Благоевград

Общо засегнати площи държавна и горска територия бяха около 13 хил. декара, от които напълно освободени са около 6 500 декара. Целта на предприятието е в кратки срокове да възстановиме това, което е освободено изцяло като повредени горски територии.“ 

Инициативата е на ръководствата на Държавен фонд земеделие и Югозападния ФЗ и Югозападното държавно предприятие, а поводът е Седмица на гората.

Васил Грудев

Васил Грудев - изпълнителен директор на ДФ „Земеделие"

Към настоящия момент Фонд Земеделие е договорил 39 млн по мярката Югозападното държавно предприятие е един от нашите бенефициенти. Проектът, който стартираме в момента и на който ще ви поканим и вие (журналистите) да участвате чрез едно символично залесяване на тези символични територии. Средствата, които отпускаме за този участък са 1 милион и 300 хиляди лева. Отделно отпускаме още 1 милион и 300 хиляди лева за изграждане на горски пътища и водоеми, отново с бенефициент Югозападното държавно предприятие. Много се радвам, че подобни поводи са и причина ние да оказваме нашата помощ на горските предприятия, защото гората е на всички нас и тя очаква да направим за нея това, което може, за да я възстановим.“

 Проектът за залесяване на опожарените площи на територията на държавните горски стопанства в Кресна и Симитли се реализира с безвъзмездната финансова помощ от ДФЗ в размер на повече от 1,7 милиона лева. Повече, гледайте в рубриката ни Новина плюс по АгроТВ.

Автор: Светлин Кърпачев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.