1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заложено е финансирането от ЕС за национални и мултинационални програми да бъде до 75%

Заложено е финансирането от ЕС за национални и мултинационални програми да бъде до 75%

Снимка:

Съветът по земеделие и рибарство обсъди увеличаването

Съветът на ЕС по земеделие и рибарство обсъди увеличаване нивото на финансиране от ЕС на промоционалните програми за земеделски продукти. Това стана ясно след участие на заместник-министъръа на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова в заседание на Съвета.

„В проекта на регламент е заложено финансирането от ЕС да бъде до 75% за национални и мултинационални програми, а в случаи на кризи – до 85%. За сравнение, първоначалният проект предвиждаше финансиране до 50% от ЕС за националните програми, а за мултинационалните – до 60%“, обясни тя.   Предложението за регламент предстои да бъде обсъждано на тристранни срещи с Европейския парламент.

Зам.-министър Маринова обясни, че по време на заседанието България е подкрепила инициативата на Словения за европейска „Медена закуска“, която има за цел да популяризира  сред младите хора и  широката публика необходимостта от отглеждане на пчели  и здравословните предимства на пчелните продукти.

В рамките на заседанието Комисията представи доклад за състоянието в сектора на плодовете и зеленчуците след реформата от 2007 г. В него се посочва, че е налице трайно ниска степен или липса на организации на производителите в сектора, поради което не могат да се възползват пряко от специфичната помощ на ЕС за този сектор, а също така отслабва и тяхната позиция при договаряне във веригата на доставки. Въз основа на предстоящите дебати по доклада Европейската комисия ще продължи да работи по конкретни законодателни предложения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.