1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам. министър Атанас Добрев: През 2018 г. ще работим в насока залесяване

Зам. министър Атанас Добрев: През 2018 г. ще работим в насока залесяване

Проведе се първото за годината заседание на кризисния щаб за Борбата с дървесния корояд

Проведе се първото за годината заседание на кризисния щаб за Борбата с дървесния корояд.

Към този момент продължава изпълнението на приетия Краткосрочен план за действие за спешно усвояване на засегнатата от корояди иглолистна дървесина.

На днешното заседание беше извършен мониторинг на състоянието и инвентаризираните повреди на иглолистните гори от биотични и абиотични фактори, възложените за добив и усвоените количества дървесина по данни на Изпълнителна агенция по горите към 12.01.2018 г.

“Наред с всички останали задачи, ще работим в насока залесяване”, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

Участниците в щаба представиха изготвени анализи и мониторинг на предприетите действия в горските територии – общинска и частна собственост, както и анализ на усвояването на повредената иглолистна дървесина.

Основната цел е да се изгради концепция за мониторингова мрежа на корояда от Държавните горски предприятия. Това ще спомогне за още по-- реална картина на биологията му. Проучва се и възможността за закупуване на допълнително лабораторно оборудване, както за терен, така и за стационарни лабораторни изследвания.

Беше взето решение Държавните предприятия да планират необходимите мероприятия и средства за ефективна борба и превенция срещу разпространението на короядите. Ще бъдат предприети мерки за възобновяване и на освободените площи след изведени санитарни и принудителни сечи в иглолистни гори. Предвижда се полагане на грижи чрез осветление на подраста (отглеждане чрез отсичане на нежелани дървесни и храстови растения ) на вече възобновени по естествен път площи след санитарни и принудителни сечи.

Също така ще бъде увеличено производството на необходимия посадъчен материал от подходящи дървесни видове, съобразно освободените площи, след проведени санитарни и принудителни сечи.

За резултатите от изпълнението ще се докладва на следващо заседание на работната група, което ще се състои на 13 февруари 2018 г.


Повече информация по темата: 

Зам.-министър Атанас Добрев направи инспекция на ситуацията с нападнатите гори от корояд в Хасковско

Министър Порожанов: Действаме по спешна инвентаризация, възлагане и усвояване на увредената от корояд дървесина

Предприемат се нови спешни мерки за ограничаване нападенията от върхов корояд

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.