1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Димитров участва в конференция на Организацията по прехрана и земеделие на ООН

Зам.-министър Димитров участва в конференция на Организацията по прехрана и земеделие на ООН

В рамките на сесията ще бъде проведен избор на Независим председател на Съвета на ФАО

В периода 2 – 4 юли 2017 г. заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров участва в 40-та сесия на Конференцията на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), която се провежда в Рим, Италия. В събитието участват министри и заместник-министри на земеделието от близо 100 държави.

На откриването на сесията приветствени слова към участниците отправиха министър-председателят на Италия г-н Паоло Джентилони, държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин и генералният директор на ФАО г-н Жозе Грациано да Силва.

В рамките на сесията ще бъде проведен избор на Независим председател на Съвета на ФАО, както и на нови членове на Съвета за периодите юли 2017 – юни 2020 г. и юли 2018 – юни 2021 г. България, която в момента е със статут на наблюдател, следва да поеме членството си в Съвета на ФАО за периода юли 2017 – юни 2020 г., веднага след приключването на 40-та сесия на Конференцията, съгласно подписаната през 2014 г. договореност от постоянните представители към ФАО на Европейската регионална група. Кандидатурите за поста Независим председател на Съвета на ФАО са на шест държави: Албания, Босна и Херцеговина, Кипър, Индонезия, Пакистан и Словакия.

По време на посещението си в Рим заместник-министър Цветан Димитров се срещна с г-н Цу Лиан, директор на дирекция „Ядрена техника“ към ФАО/МААЕ в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). На срещата беше постигната договореност по време на провеждането на 61-та Генерална конференция на МААЕ в периода 18 – 22 септември 2017 г. във Виена, да бъдат подписани Практически правила между Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и Международната агенция за атомна енергия за сътрудничество в областта на храните и земеделието. Подписването на Практически правила между МЗХГ и МААЕ ще бъде важна стъпка за разширяване на сътрудничеството в такива важни сектори като безопасност и качество на храните, генетични ресурси в животновъдството и растениевъдството, контрол върху болестите по животните, управление на почвите и водните ресурси и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.