1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Джиков и застрахователи обсъдиха мерки за разширяване на броя на застрахованите земеделски производители

Заместник-министър Джиков и застрахователи обсъдиха мерки за разширяване на броя на застрахованите земеделски производители

Заместник-министър Тодор Джиков, представители на Асоциацията българските застрахователи (АБЗ) и КФН обсъдиха мерки за разширяване на броя на застрахованите земеделски производители. „Целта е да постигнем адекватното им компенсиране не само при неблагоприятни климатични условия, но и при различни пазарни сътресения“, отбеляза заместник-министър Джиков.

Основна тема на срещата бе прилагането на схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция, както и възможни промени, които да ускорят и улеснят прилагането й.

От АБЗ представиха примери за действащи мерки в страни членки на Европейския съюз при застраховането срещу градушки и слана. Застрахователите изтъкнаха, че постигането на по-голям обхват при застрахованите производители и площи ще доведе до по-широко разпределение на риска и по-добри цени.

Участниците в срещата дискутираха и въпроса дали да има задължителен елемент при застраховането на земеделската продукция.

„Необходимо е да разработим действащ механизъм за новия програмен период в полза на земеделците, като отчетем къде ще се срещнат интересите на държавата, на стопаните, и на застрахователите“, каза в заключение заместник-министър Джиков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.