1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Костов: Всяко горско предприятие ще има собствена система за видеонаблюдение

Заместник-министър Костов: Всяко горско предприятие ще има собствена система за видеонаблюдение

Aмбицията на МЗХ е през следващата година да има пълно покритие на горската територия с видеонаблюдение

Всяко горско предприятие ще има собствена система за видеонаблюдение. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, който заедно с министър Десислава Танева присъства на демонстрация на техника за борба с горски пожари на територията на Южноцентрално държавно предприятие в района на с. Смилян, Община Смолян. Той подчерта, че амбицията на МЗХ е през следващата година да има пълно покритие на горската територия с видеонаблюдение. „За целта  ще използваме не само наши кули, но и тези на мобилните оператори. Тази система е изключително необходима най-вече за южните райони на страната, защото се дава възможност да се локализират пожари за няколко минути, което позволява бързото му потушаване. За да се борим с горските пожари, страната ни трябва да има добра техника”, категоричен бе заместник-министър Костов.

По думите му, Южноцентралното предприятие е предприело бързи стъпки за подобряване на горската пътната мрежа. „Тази посока, в която вървят, осигурява както възможност за правилен дърводобив, така и за по-бързото достигане на пожарните автомобили”, допълни доц. Костов. Той посочи, че предприятието поддържа добре старата техника. „Ще бъдат закупени 21 високопроходими пикапа, като в 15 от тях ще бъдат монтирани нови противопожарни устройства”, допълни заместник-министърът.

Той поясни, че предприятието е постигнало значителен прогрес със справянето с последиците от снеголома от миналата година. „В началото на 2015 година бяха повалени над 1 110 000 куб.м. дървесина. Към момента са усвоени около 750 хил.куб.м. от същата. Това представлява 77% от дървесината, която е достъпна и може да бъде усвоена и 68 % от общото количество пострадала дървесина. Около 130 хил.куб.м.е невъзможно да бъде усвоена, тъй като се намира в райони, до които няма изградена пътна мрежа”, каза още доц. Георги Костов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.