1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Събев: Прилагането на екосхемите е необходимо да бъде достъпно за фермерите

Заместник-министър Събев: Прилагането на екосхемите е необходимо да бъде достъпно за фермерите

В рамките на дискусиите стана ясно, че редица държави имат проблеми с екосхемите

Прилагането на екосхемите е необходимо да бъде достъпно за фермерите. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на последното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което се проведе в Люксембург.  Там, наред с основната тема за вноса на украинско зърно в Европа, бяха обсъдени и основни акценти от Стратегическите планове за развитието на земеделието и селските райони на отделните държави членки.

В рамките на дискусиите стана ясно, че редица държави имат проблеми с екосхемите. Причината за това е, че те се оказват недостатъчно атрактивни за фермерите или трудни за прилагане. В позицията на страната ни заместник-министър Събев посочи, че планираните бюджети по тях не успяват да привлекат достатъчно желаещи земеделски производители, а това поставя под риск постигането на целите, свързани  с ефективността от прилагането на екосхемите. Сериозен проблем за фермерите са условията за прилагане на стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС).

„Стопаните искат те да бъдат променени по нов начин, отразяващи техните нужди и възможности“, обясни аграрният заместник-министър.  Представителите на страните членки информираха, че  в няколко  европейски държави фермери са излезли на протест и имат готовност да продължат стачните си действия заради високите и трудно постижими екологични цели. Новите екоизисквания са общоевропейски, но за много земеделски производители е било новост това, което Европейската комисия е одобрила в националните Стратегически планове. Оказва се, че  до голяма степен има различия от това, което е било представено или обсъждано с тях. В този смисъл, заместник-министър Георги Събев изрази мнение, че съществува общо усещане за това, че новата Обща селскостопанска политика създава повече административна тежест, отколкото да облекчи правилата й. Към момента редица държави членки работят по изменение на своите Стратегически планове, но има индикации, че механизмът за изменения не е достатъчно ефективен, за да се променят съобразно възможностите и очакванията на фермерите.

Друга тема, която във фокуса на заседанието бе тази за промените в етикетирането на меда. Българският земеделски заместник-министър подчерта, че страната ни подкрепя промяна на директивата, която беше предложена преди няколко дни от ЕК. „България неколкократно е заявявала нуждата от преразглеждане на сегашния текст, съобразно който няма задължение за посочване на всички страни на произход на меда, в случай на комбинация от мед от повече от една държава производител“, обясни заместник-министър Георги Събев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.