1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Събев: Вносът на овче месо от Нова Зеландия в ЕС не следва да бъде за сметка на европейските животновъди

Заместник-министър Събев: Вносът на овче месо от Нова Зеландия в ЕС не следва да бъде за сметка на европейските животновъди

Нова Зеландия е потенциален пазар за редица български стоки, например етерични масла

Квотата за внос на овче месо от Нова Зеландия не следва да бъде за сметка на европейските животновъди. Това заяви заместник-министър Георги Събев на работна среща с Н. Пр. Даяна Риак, извънреден и пълномощен посланик на Нова Зеландия в Република България, със седалище в Брюксел. Той коментира, че страната ни подкрепя диалога и сътрудничеството между ЕС и Нова Зеландия и приветства напредъка в търговските преговори по между им, което ще подобри двустранните търговски отношения.

„България е притеснена дали квотата за безмитен внос няма да окаже влияние на българските овцевъди. Това за нас е чувствителен и важен сектор, защото създава поминък в необлагодетелствани, планински и отдалечени райони“, допълни  още Събев. И отбеляза също, че Нова Зеландия има утвърдени традиции в овцевъдството и производството на вълна и това е опит, от който България може да получи полезна информация. 

Заместник-министър Събев подчерта, че Нова Зеландия е потенциален пазар за редица български стоки, например етерични масла. Той информира, че българските розопроизводители търсят възможности за разширяване на външните пазари за реализация на продукцията си и именно Нова Зеландия има голям потенциал за износ на родно розово масло. Георги Събев коментира още, че към момента търговията със селскостопански стоки между двете страни е сравнително слабо развита, като обикновено вносът от тихоокеанската държава надхвърля българския износ. Към момента страната ни изнася млечни продукти и маслодайни култури.

Той обясни, че усилията на правителството, и в частност на министерството, през следващите години ще бъдат насочени към развитие и укрепване на аграрния отрасъл като конкурентоспособен и пазарно ориентиран. Тема на дискусията бе и стратегията „От фермата до трапезата“. Събеседниците коментираха, че земеделските стопани и в двете страни се сблъскват с едни и същи предизвикателства в работата си.

Н. Пр. Даяна Риак благодари за проведената среща и ползотворната дискусия, като посочи, че това е една от първите й срещи като посланик. Тя коментира, че ще съдейства за провеждане на технически разговори и обмяна на опит в областта на животновъдството и производството и търговия с вълна.  Относно етерични масла Н. Пр. Риак обясни, че в Нова Зеландия става все по-популярно търсенето на натурална козметика и ще подкрепи възможностите за насърчаване на вноса на българско розово масло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.