1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започва приема на заявления по европейската схема „Училищен плод”

Започва приема на заявления по европейската схема „Училищен плод”

Снимка:

Целта на схемата е да увеличи дела на плодовете и зеленчуците в дневното меню на децата

От днес (15 август) до 20 септември 2013 областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” ще приемат заявления за учебната 2013/2014 по схемата „Училищен плод”. Общият финансов ресурс е 5 549 778 лева, като помощта на дете е 27,29 лева. Схемата е финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и държавния бюджет. Очаква се тази учебна година тя да обхване около 200 000 деца.

Обособените групи кандидати в „Училищен плод” са три. В първата влизат учебните заведения. Във втората са едноличните търговци и юридическите лица, поели задължение да доставят плодове и зеленчуци, както и одобрените организации на производители. Третата група включва общините, които кандидатстват за учебните заведения на тяхна територия.

Доставката на плодове и зеленчуци ще започне на 1 ноември и ще продължи до 31 май, като ще обхване цялата страна. Децата могат да получат ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути и киви, а от зеленчуците – домати, краставици и моркови. Графиците за доставка се одобряват от ДФ „Земеделие”.

Тази година с постановление на Министерски съвет целевата група по схемата се разширява като в нея се включват и децата от първа и втора група в детските градини. Наред с това се предвижда когато част от децата и учениците отсъстват, плодовете и зеленчуците да бъдат разпределяни между присъстващите в групата или класа, а не да бъдат връщани.

Въвеждат се по-ясни правила по отношение на графика. Предвидено е изискване плодовете и зеленчуците да се раздават в опаковки предпазващи ги от замърсяване. Уточняват се изискванията, свързани с отчетността и заявяването на плащане, като се определят по-точно документите, прилагани от заявителите по схемата, и се облекчава режимът за предоставянето им.

Целта на „Училищен плод” е да увеличи дела на плодовете и зеленчуците в дневното меню на децата, особено във възрастта, когато се оформят хранителните им навици. Схемата ги запознава с ползите от консумацията на плодове и зеленчуци и развива навиците им за здравословно хранене.ь

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.