1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводителите готвят протести, въпреки заложените 300 млн. лв. национални доплащания за тях в Бюджет 2011 г.

Зърнопроизводителите готвят протести, въпреки заложените 300 млн. лв. национални доплащания за тях в Бюджет 2011 г.

Фермерите настояват за осигуряването на безакцизно гориво за земеделските нужди

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) готви протести заради неизпълнението на подписания на 8 юни 2010 г. меморандум с правителството. В същото време в бюджета за следващата година правителството заделя 300 млн. лв. за национални доплащания към преките европейски субсидии за фермерите. Зам.-председателят на НАЗ Васил Петров каза, че повод за бъдещия протест е неспазването на поетия ангажимент към зърнопроизводителите от страна на правителството,  предаде  Агенция "Фокус".

Зам.-председателят уточни, че по-конкретно става дума за настояването на фермерите да отпадне облагането с акциз на горивата, ползвани от земеделците, както за и мерки в посока за облекчаване на данъчното облагане за стопаните за 2011 г. До момента са водени няколко разговора с правителството, които не са водели до нещо конкретно. Данъчните тежести, които ни се налагат, са около 300 млн. лв., а няма регламент за 80 млн. лв., които трябва да ни бъдат върнати като акциз”, каза Васил Петров. Според него ако тази година е била успешна за зърнопроизводителите, то предходната не е била, а вероятно и следващата няма да е добра.

Ангел Вукодинов от НАЗ обясни още, че освен размерът на националните доплащания, който ще бъде осигурен за 2011 г., в меморандума са важни и останалите точки – осигуряването на безакцизно гориво за земеделските нужди, което фермерите ползваха от 2006 до 2009 г. и което от 2010 г. беше премахнато. Затова сега стопаните доплащат 4 лв. на всеки обработен декар. Важни за фермерите са и данъчните облекчения за по-дребните производители при облагането на доходите им. „По-дребните производители се облагат на 40 % от доходите си, което понякога не отговаря на действителността и ще ги тласне към сивата икономика”, каза Вукодинов.

Зърнопроизводителите имат забележки и по отношение на усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.