1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Защо 300 хил. лв. за пустеещи земи са неусвоени

Защо 300 хил. лв. за пустеещи земи са неусвоени

Сумата от 10 лева на дка е твърде недостатъчна, за да се получи реколта от орниците

 

През миналата година за разработване на пустеещи земи в област Монтана по линия на държавен фонд "Земеделие" са били предвидени да бъдат отпуснати 340 846 лева като държавна субсидия, която да помогне на земеделските производители да увеличат обработваемите се площи. Както сочи справката на областната дирекция на фонда за финансовите средства са кандидатствали 12 земеделски производители, които са заявили, че ще усвоят 4999 декара пустеещи земи. Изплатената субсидия на кандидатите за 2003 год. от 10 лева за декар по този параграф е 49 990 лева. Така близо 300 000 лева са останали неусвоени, а съответно не е произведена и продукция и хора са останали без доходи от тази неусвоена земя.

Едно мнението по този проблем на земеделските производители споделя Георги Георгиев от Монтана:

- Преди пет години собственици на земя ме помолиха да обработвам 600 декара, от които кооперация се беше отказала, защото за да ги обработва трябва машините с прикачния инвентар да пътуват от Монтана или през Боровци и Гаганица, или през Гаврил Геново, та да стигнат до въпросната земя, собственост на живовчани. Един месец косих еднометровите плевели, изкарвах ги накрая на блоковете и ги изгарях. След това пръсках с хербициди и т.н. Есента ги засях с пшеница и получих добра реколта. За моя най-голяма изненада на другата година дойдоха повечето от собствениците и ми заявиха, че отново ще дадат нивите си на кооперацията, без да ми изтъкват никакви аргументи защо предприемат тази стъпка. Усилията ми отидоха на вятъра, а стойността на продаденото жито едва покри разходите. След две години кооперацията отново изостави земята оттатък язовира. Но смея ли аз отново да започна да я обработвам при алтернативата да се повтори предишния случай. Сложен казус, защото голяма част от собствениците не искат да се обвързват с договори.

Разбира се, че десетте лева, макар и недостатъчни, са някаква помощ. Но защо например парите не станат 50 лева субсидия на декар, а получилият ги да се задължи да обработва определените пустеещи декари земя, за които е получил субсидията за 5 години. Може и по линията за торовете и семената за такива земи да се увеличи безвъзмездната държавна помощ, защото като правило плевелите в тях са в огромно количество.

В разговор с други арендатори сме постигали общото мнение, че трябва да започне колкото се може по-бързо комасация на земята, която да се придружава и с пазар. Но пазар на цени, които да удовлетворяват продавачите, а този, който купува, ще си прави сметката дали е изгодно. Ако бъдещето на семейството му зависи от тази земя той ще я купи и на по-скъпа цена. Програмата за разработване на пустеещите земи трябва да бъде съобразена с особеностите на отделните региони. Парите да не се дават просто на декар, а да бъдат обвързани с някаква крайна продукция, която да се субсидира целево. Хората, които определят линията в земеделието трябва да разберат, че ако арендаторът няма до получи минимална печалба за своя труд, той е без мотивировка да я обработва.

Чудно ли е тогава, че никой не е поискал останалите във фонда 300 хил. лева./mont-press.com

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.