1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Затварят малките фурни заради скъпото брашно

Затварят малките фурни заради скъпото брашно

След като фалираме, хлябът ще стане 5 лева, твърдят производители

 

Малки фурни масово затварят заради скъпото брашно и ниските цени на големите конкуренти. Това обяви Венцислав Атанасов, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Само в София вече не работят 40 малки пекарни. В Разградско са затворили 15 фурни, в Бургаско - 4, в Плевенско - 10 от общо 40. Няколко фирми се опитват да монополизират пазара и продават на цени под себестойност, коментира Атанасов.

В Разградско "Добруджански хляб" и "Млин" продават 700 г хляб по 30 стотинки. "Възможно ли е това при цена на брашното над 700 лв. за тон?", питаха се гневните хлебари. Според Милко Георгиев от Плевен, добричката фирма "Добруджански хляб" кара самуните чак до Плевен и София, където продава на дъмпинговите цени. В Пловдив и Пазарджик пък цените подбиват "Симид" и дъщерните му фирми, каза Николай Нонов от Пазарджик.

След като фалираме, големите ще останат без конкуренция и ще направят хляба 5 лева, заявиха пекари. За вчера те бяха планирали протестно шествие, но го отмениха. Хлебарите са получили разрешение от Столичната община, но то гласи, че могат да протестират, без да спират и затрудняват движението на пешеходци и превозни средства.

"Бяхме подготвили над хиляда души и над 100 автомобила", обясни Георги Бекяров от асоциация "Хляб за България". Според него става дума за скрит отказ от страна на общината. Към шествието щяха да се включат и таксиметровите водачи и превозвачи и газоразпространителите./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.