1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Затяга се контролът върху проектите "зелена енергия"

Затяга се контролът върху проектите "зелена енергия"

Финансовите институции у нас настояват за мониторинг върху изпълнението на проектите

Финансовите институции у нас настояват за мониторинг върху изпълнението на проектите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които те са финансирали, съобщи управителят на консултантската фирма „Енкон сървисис“ Илия Илиев, пише  в. „Класа“.

Фирмата има данни от проекти, които работят с предложените от нея технологии и прогнозираните работни часове за съответната инсталация. Илиев допълни, че дори има работещи проекти, чието производство надвишава прогнозите.

Проучване за изпълнението на проекти за зелена енергия са подготвили и от агенция „Евромонитор“. По техни данни в момента никой у нас не контролира как се изпълняват ВЕИ проектите и дали рационално се използват парите от ЕБВР и ЕИБ. Като примери за лоша практика при консултантските услуги се дават кредитните линии на ЕБВР, които имат по няколко посредника, докато стигнат до българските консултанти и инвеститорите кредитополучатели.

Дъщерната компания на „Енкон интернешънъл“ - „Енкон сървисис“, е консултант у нас на проектите на ЕВБР. Между банката и американската компания „Енкон“ по веригата стои и английската фирма ДАИ, чиито функции още не са ясни, твърдят от „Евромонитор“. По кредитните линии на ЕБВР за един „зелен“ проект може да се получат до 2,5 млн. евро, а по тези на Европейската инвестиционна банка – до 20 млн. евро.

Консултант на ЕИБ за България е италианската фирма MWH, чийто подизпълнител от своя страна е българската „Енергийно спестяване“.

Друг проблем според анализа на агенцията е в компетентността на българските консултантски фирми. В повечето случаи те работят по проекта, докато получат хонорари, без да се интересуват дали технологията, която се използва, е подходяща за проекта и дали са реалистични подадените параметри. Консултантът е ангажиран с кандидата до фазата на анализа, обосновката на проекта и отпускането на средствата. Инвеститорите обаче не получават помощ при избора на технология, строежа на съоръженията, както и при присъединяването на обекта им към елмрежата, отчитат от „Евромонитор“. Имаме обратна връзка с инвеститора при осъществяването на проекти, а и нашите партньори също следят за изпълнението на инвестицията, контрира Илиев.

В същото време чуждестранните банки - партньори на ЕБВР и ЕИБ, нямат отговорности, ако даден проект се провали. Такава отговорност обаче имат българските им филиали. В повечето случаи те са подведени за рентабилността на проекта от консултанта. Плод на същото неразбиране е и условието на банките кредитите за даден ВЕИ, да се връщат в рамките на 6-7 години от стартирането му, смятат от „Евромонитор“. Според експертите завишената цена на проекта, както и грешната оценка на консултантите води инвеститорите до невъзможност да изпълнят начинанието си. Така компанията е принудена да продаде проекта, защото не може да се разплаща с кредиторите.

Възможно е да се стигне до забавяне на изплащането на кредитите, ако ДКЕВР не приеме по-реалистични цени за тока от биомаса, обясни Красимир Влъчков, управител на „Бул Еко енергия“. Неговата компания е собственик на топлоцентралата в Банско, която използва биомасата за отопление на сгради. Според Влъчков цената на изкупувания ток трябва да бъде между 150-200 евро/мвт. В момента дружеството подготвя разширение на проекта си заедно с френската компания „Газ дьо Франс“. Френското дружество има интерес да инвестира в когенериращата мощност на Банско, чието изграждане се оценява на 70 млн. лв. За да се завърши проектът обаче, ДКЕВР трябва да одобри специални цени, по които ще се изкупуват токът и топлоенергията, произведени от централи с мощност над 5 мвт, категоричен бе Влъчков.

На друг български проект – соларният парк „Пауново“ до едноименното ихтиманско село е била увеличена лихвата по кредита. Това обаче не е повлияло на работата на проекта, който предстои дори да бъде разширен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.