1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделски синдикат ще излиза на протест

Земеделски синдикат ще излиза на протест

Синдикат Обединени земеделски производители обяви стачна готовност, ако настояванията за промени в сектора не бъдат изпълнени

Венцислав Митков е председател на Синдикат Обединени земеделски производители. Изпратил е няколко писма до ресорното министерство от името на обединениетп, но отговор няма.

Венцислав Митков:
"Имаме готовност за протест, тази седмица имаме събрание на управителния съвет, за да уточним датата. Относно протеста това, което го искаме незабавно да се случи, е моментално изплащане на субсидиите в сектор „Животновъдство на хората, на които са им удържани сумите по член 137, защото крайният срок е февруари месец. Трябва всеки един на бъде по тази регистрация. Все пак това са субсидии за предишната година и затова за нас е напълно незаконно отрязването на тези пари."
В синдиката членуват около 2000 земеделци, представители на различни земеделски подсектори. От името на лозарите коментира темата един от членовете на синдиката Иван Гюров. Той отглежда десертно грозде и смята, че това производство се неглижира в страната.

Иван Гюров:
„Няма абсолютно нищо, насочено към десертните лозя конкретно, което е и част от исканията ни. Сега предстои отварянето на мярка 4.1 и 4.3 и искаме да има промяна на статута на десертните лозя като точкообразуване. Десертните лозя не са приоритетна култура и носят много малко на брой точки, което на практика създава условия, при които за хора, притежаващи 50 дка, няма право да се кандидатства по тези подмерки. Причината е, че няма да съберат нужния минимум от точки."

Очакваме подробности за деня и часа на протеста. От Министерство за земеделието, храните и горите днес се уговориха за среща със синдиката до края на седмицата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.