1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските производители избират как да се облагат доходите им за 2012 г.

Земеделските производители избират как да се облагат доходите им за 2012 г.

Срокът е до 31.12.2011 г.

Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители, но нямат регистрация по Закона за данък върху добавената стойност, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им.

В случай че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци (с данък върху годишната данъчна основа), следва да прилагат тази възможност не по-малко от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация, като за 2012 година срокът за внасяне на документа е 31 декември, съобщиха от пресслужбата на териториалната дирекция.

Образец на декларацията може да бъде намерен на сайта на приходната агенция – www.nap.bg, и в офисите за обслужване на НАП Варна. Декларацията се подава лично от земеделския производител, съответно тютюнопроизводителя, или техни упълномощни представители в териториалната дирекция на НАП Варна по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор.

139 физически лица от Варна са  декларирали пред НАП тази  година, че получават доходи от  селскостопанска дейност, предаде Дарик. 32 от тях са се възползвали от правото си и са подали декларации за промяна на реда на облагане на доходите им. За 2011 година срокът за подаване на декларацията беше до 31 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.