1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските стопани избират как да облагат доходите си през 2017г.

Земеделските стопани избират как да облагат доходите си през 2017г.

По реда за едноличните търговци облагането е за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години

Физическите лица, които са регистрирани като земеделски стопани имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2017 г. Ако през 2016 г. са се облагали по общия ред, имат право да изберат от 1 януари 2017 г. да се облагат по реда, предвиден за едноличните търговци, т.е.  с данък върху годишната данъчна основа. Правото на избор следва да се упражни с подаване на декларация в срок до 31 декември 2016 г. Така избрания ред се прилага за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години.

В случай, че през 2016 г. са се облагали с данък върху годишната данъчна основа (по реда, предвиден за едноличните търговци) и вече е изтекъл 5 - годишният период, за който задължително следва да се прилага този ред на облагане стопаните имат два варианта. Първият да продължат да се облагат по същия ред и след 1 януари 2017 г. За целта не е необходимо да подават нова декларация. Вторият да формират облагаемия си доход след приспадане на нормативно определения процент разходи за дейността. В този случай, правото на избор се упражнява в срок до 31 януари 2017 г., като се подаде декларация.

Образецът на декларацията може да бъде намерен на сайта НАП и в офисите за обслужване на приходната агенция в цялата страна. Тя се подава лично от земеделския стопанин или негов упълномощен представител в местния офис на Агенцията по постоянен адрес на физическото лице. Заявлението може да се подаде и чрез пощенски оператор.

Новорегистрираните земеделски стопани през 2016 г. могат да изберат за същата година да се облагат с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ като изборът се декларира в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2016 г. В случай, че желаят да продължат с този ред на облагане през 2017 г. и следващите четири години, е необходимо да подадат декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември 2016 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.