1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Агрион пуска нова услуга за земеделци, да купуват земя с търг

Агрион пуска нова услуга за земеделци, да купуват земя с търг

Това е първата компания в сектора, която организирала подобна мащабна акция

Компанията за управление на земеделски активи Агрион пуска нова услуга, насочена към земеделци. Те ще имат възможността да купят парцели земя в цялата страна чрез търгове, съобщиха от българското дружество. То е първото в сектора с професионално изградена верига от офиси в цялата страна. През 2015 г. 98 % от земята, която управлява дружеството, е отдадена под аренда и се стопанисва. "За по-малко от две години успяхме да изградим офиси в 24 града в страната и станахме предпочитан партньор на фермерите“, посочиха от компанията. 

Подобна мащабна инициатива за реализирането на ниви се прави за първи път у нас. Процедурите са напълно прозрачни, като парцелите са в цялата страна, а на сайта на компанията е открита специална секция, в която могат да се разгледат и да се изтегли необходимата документация за участие.

Според експертите пазарът е най-точният оценител и именно сделките през търгове, подобни на тези на частните съдебни изпълнители, отварят нова и уникална възможност най-вече за тези, които активно се занимават със земеделие и искат да разширят капацитета на стопанствата си.

Дейността на компанията е фокусирана върху купуването и наемането на ниви. В тази връзка плановете за 2016 г. включват активното управление на портфолиото, което налага продажбата на част от поверената за управление земя. Т.е. корпоративната стратегия е фокусирана върху концентриране и окрупняване на земята на база собственост . От друга страна с организираните търгове за продажба на земя, дружеството дава възможност на земеделците да окрупнят площите си и да повишат ефективността и производството си. „Вярваме, че всеки парцел трябва да се стопанисва отговорно и да намери най-точният си притежател. Надяваме се тези парцели да открият и нови инвестиционни възможности и ще са атрактивни както за хора, които се занимават активно със земеделие така и за тези, които тепърва се интересуват от покупката на земя.”, посочиха от дружеството. По план търговете трябва да приключат в рамките на първото тримесечие. Целта на дружеството е да инвестира в развитието на нови услуги, в собственото си стопанство, в комасация и напоителни съоръжения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.