Австрия инвестира 127 млн. евро за водоснабдяване, канализация и защита от наводнения

Одобрени са 717 общински водни проекта на стойност 50 милиона евро

Близо 127 милиона евро ще инвестира Австрия в подобряването на водоснабдяването, канализацията и защитата от наводнения. Това обяви земеделското министерство във Виена.

"Водата е нашият най-ценен природен ресурс и ние трябва да го пазим", съобщи министърът на земеделието Елизабет Кьостингер. По думите й климатичните промени изискват също по-големи инвестиции във водната инфраструктура, най-вече за защита от наводнения вследствие на проливни дъждове.

Друг проблем е снабдяването с питейна вода при дълготрайни засушавания, каквото имаше през това лято. В страната се стигна дотам, че не само в низините в източната част на Австрия имаше недостиг на вода, но и в планинските региони, припомни Кьостингер. "Водоснабдяването и пречистването на отпадните води са от особено значение за нашето съществуване, както и за туризма в Австрия", посочи тя.

При последното заседание на Комисията за водно стопанство в агроведомството са одобрени 717 общински водни проекта на стойност 50 милиона евро. Защитата от наводнения и поддръжката на съществуващите диги и инсталации ще получат общо 67 милиона. Част от тази сума, около 10 милиона, ще бъде изплатена като обезщетения на пострадалите от последните наводнения в провинциите Каринтия и Източен Тирол.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.