1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. България подкрепя предложението на ЕП за насочване на 15% от директните плащания към специфични сектори

България подкрепя предложението на ЕП за насочване на 15% от директните плащания към специфични сектори

Снимка:

Снежана Благоева участва в неформална среща на министрите на земеделието в Дъблин

България подкрепя предложението на Европейския парламент за насочване на 15% от директните плащания към специфични сектори. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Снежана Благоева по време на неформалната среща на министрите в Дъблин. „По този начин всяка държава ще може да подкрепи приоритетните за нея сектори и да адресира специфичните си регионални проблеми“, отбеляза зам.-министър Благоева.

Към момента Европейската комисия предлага обвързаната подкрепа да е 10% от директните плащания, Съветът на министрите – 12%, а Европарламентът – 15%. Финалното решение зависи от намирането на компромис между трите институции.

В края на миналата година България инициира обща декларация по въпросите на обвързаната подкрепа. С нея страната ни призова Еврокомисията да разгледа всички възможности, които ще позволят равностойно третиране на държавите членки и увеличаване на размера на обвързаната подкрепа. Българската позиция е както за по-високия й дял, така и за включване на повече сектори, които да се подпомагат. Към нашата декларация досега са се присъединили Чехия, Унгария, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Въпреки че документът първоначално е засягал само страните, които прилагат Схемата за единно плащане на площ, страната ни подкрепя възможността всички държави членки до ползват 15% обвързана подкрепа.

В дискусиите на срещата в Дъблин за първи път се включиха и евродепутати, които представиха напредъка в проведените триалози ЕК-ЕП-Съвет по законодателните предложения за новата ОСП. Неформалният съвет на министрите в Дъблин е последният форум преди решителното заседание в Люксембург на 24 и 25 юни. Тогава се очаква да бъде постигнато политическото споразумение по бъдещето на ОСП на ниво министри на земеделието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.