1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Бюджетът на ПРСР е увеличен с 400 млн. лв.

Бюджетът на ПРСР е увеличен с 400 млн. лв.

Снимка:

Министър Греков: Правим всичко възможно тези средства да достигат до фермерите по по-опростен начин

„В новия програмен период ще имаме възможност да усвоим 15 млрд. лв. Средствата са както за директни плащани към фермерите, така и за развитие на селските ни райони”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на дискусията „Справедливото разплащане на евросубсидиите в селското стопанство според традициите на България“, организирана от в-к „Български фермер” и МЗХ.

Министърът уточни, че за директни плащания са заложени 10.4 млрд. лв., което е близо два пъти повече от сегашния програмен период, а бюджетът на Програмата за развитие на селските райони е увеличен с 400 млн. лв. и достига 4.6 млрд. лв. „Правим всичко възможно тези средства да достигат до фермерите по по-опростен начин. Важно е парите да бъдат насочени така, че да подпомогнат изостаналите отрасли. Това е огромна сума, която ако се използва целенасочено, може да промени бита на хората”, подчерта министър Греков.

Той припомни, че приоритетите за следващия програмен период са животновъдство, зеленчукопроизводството, трайните насаждения и биоземеделието, за което ще има отделна мярка в ПРСР. Ще бъде обърнато специално внимание на младите фермери. Според министър Греков са  необходими промени в подпомагането им, за да се гарантира по-голяма устойчивост на инвестициите. „Възможно е да увеличим както размера на субсидията до 50 000 евро, така и срока за усвояването й до 12 години”, посочи още министърът.

За доближаване на образованието до нуждите на бизнеса земеделските училища ще бъдат включени за подпомагате по Програмата. „За съжаление не обучаваме младите хора за новата техника в селското стопанство, а ако образованието не е обвързано с практиката, не правим нищо”, допълни проф. Греков.

По-рано днес министър Димитър Греков обяви носителите на тазгодишното отличие „Агробизнесмен на България”. Това са Недялко и Станимир Статеви, които са осъществили оптимален модел на стопанството си по примера на австрийската фамилна ферма. Министърът съобщи още, че от 10 декември започва изплащането на 148 млн. евро по Ос 2 на ПРСР, в които се включват плащания за необлагодетелствани райони, Натура 2000 и агроекология.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.