1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Близо 700 милиона лева за североизточния район за реализиране на интегрирани проекти

Близо 700 милиона лева за североизточния район за реализиране на интегрирани проекти

Общият ресурс за изпълнението на ИТИ е разпределен както по финансиращи програми, така и по райони за планиране

Над 674 млн. лева са заделени за Североизточния район за планиране, който включва областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, за реализиране на проекти през настоящия програмен период 2021-2027 г. чрез прилагането на новия инструмент Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), съобщават от Областния информационен център – Варна.

Концепцията за ИТИ представлява комбиниране на проектни идеи, включващи мерки за разрешаване на регионални ключови проблеми и осъществяване на конкретна цел от Интегрираната териториална стратегия за развитие на съответния регион за планиране. В тяхното разработване и изпълнение трябва да участват като партньори представители на национални институции и местни общности, бизнесът, неправителствени организации, научни среди, гражданското общество.

Общият ресурс за изпълнението на ИТИ е разпределен както по финансиращи програми, така и по райони за планиране. Водеща е Програма „Развитие на регионите“, а по 10% от бюджета си за интегрирани териториални инвестиции ще заделят програмите „Развитие на човешките ресурси“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Образование“, „Иновации и конкурентоспособност в предприятията“ и „Околна среда“.

Чрез ИТИ могат да бъдат финансирани инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийна ефективност, пътна инфраструктура, зелена градска инфраструктура, образователна, спортна, здравна, социална и културна инфраструктура; екологични мерки; растеж и конкурентоспособност, насърчаване на развитието на чистите технологии, кръгови и нисковъглеродни индустрии на МСП; интервенции във вече изградени иновационни клъстери; дейности в сферата на образованието и достъпа до пазара на труда, предприемачество на уязвими групи; развитие на социалната икономика и др.

Регионалният съвет за развитие участва в процеса на подбор на концепции за ИТИ чрез експертните си звена - Звено за медиации, Звено за публични консултации и Звено за предварителен подбор. В състава на първите две са включени експертите от Областните информационни центрове. Звеното за медиации съдейства за сформирането на партньорства между заинтересованите страни на регионално ниво и разяснява възможностите за реализация на ИТИ, а Звеното за публични консултации организира събития, свързани с обсъждане на подадените концепции на местно ниво.

Процедурата за кандидатстване с концепции за ИТИ чрез системата ИСУН 2020 е отворена до 27 септември 2023 г. Като част от състава на двете експертни звена ОИЦ-Варна е на разположение на потенциалните бенефициенти от областта всеки работен ден в офиса си на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ №2 /Козирката/. Телефоните на центъра са: 052 820 911 и 052 820 955. Електронна поща за запитвания – oic_varna@abv.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.