1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Държавите от ЕС не се интересуват достатъчно от резултатите, които постигат с програмите за развитие на селските райони

Държавите от ЕС не се интересуват достатъчно от резултатите, които постигат с програмите за развитие на селските райони

Това сочи доклад на Европейската сметна палата

Европейската комисия и страните членки на Европейския съюз не са положили достатъчно усилия, за да докажат, че бюджетът от 100 млрд. евро за развитие на селските райони е правилно изразходван, сочи заключение на Европейската сметна палата (ЕСП), цитирана от БТА.

Според доклад на одитната институция, публикуван днес, действащите механизми за наблюдение и оценка не са успели да осигурят навреме необходимата за изготвяне на решенията информация за най-ефективните мерки за политиката за развитие на селските райони в периода 2014-2020 година.

ЕС е определил почти 100 млрд. евро бюджет за постигане на целите за развитие на селските райони през финансовия период 2007-2013 година. Държавите от ЕС също са отделили 58 млрд. евро от собствените си ресурси за съфинансиране на програмите за развитие на селските райони (ПРСР). Държавите от ЕС разработват ПРСР, които се изпълняват от тях, след като бъдат одобрени от Европейската комисия.

"Държавите от ЕС и ЕК са се насочили твърде много към изразходването на бюджета за развитие на селските райони, а недостатъчно към ефективното постигане на резултати", посочва Ян Кинщ от ЕСП, който отговаря за изготвянето на доклада Европейският съвет е подчертал, че всяко евро от бюджета на ЕС трябва да се изразходва не само точно, но и правилно.

Въпреки това в своя одит ЕСП установи, че държавите от ЕС не се интересуват достатъчно от резултатите, които постигат с техните програми. ЕК пък е одобрила изготвени от държавите програми с неясни, отворени цели, в които не се определя какво точно се предвижда да бъде постигнато от програмата.

Одиторите на ЕС установиха, че слабостите в системите за наблюдение и оценка на държавите от ЕС са причина предоставената информация да не е достатъчно надеждна, последователна и  значима, за да покаже постигнатите резултати по отношение на поставените цели. Отчитането на постигнатите резултати не е било адекватно. ЕК и държавите от ЕС не са използвали по правилен начин информацията, която е била на разположение във връзка с резултатите, за да подобрят ефективността на разходите за развитие на селските райони.

Наблюдението и оценката могат и трябва да бъдат подобрени в оставащата част от настоящия програмен период (до края на 2015 година), за да се осигури правилното разходване на бюджета на ЕС.

Предстоящият програмен период 2014-2020 г. дава възможност на ЕК и държавите от ЕС да поставят ефективността в основата на новата разходна политика и впоследствие при избора на действията и проектите, които ще бъдат финансирани. Решение за това е определянето на по-добри цели и усъвършенстване на системите за наблюдение и оценка на резултатите, подчертава ЕСП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.