1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Държавната агенция по горите и “Петрол” АД засаждат 300 000 фиданки

Държавната агенция по горите и “Петрол” АД засаждат 300 000 фиданки

Акцията обхваща София, Варна, Бургас, Сливен, Берковица и Монтана

Над 300 хил. фиданки на общо 702 декара земя ще бъдат засадени от Държавната агенция по горите (ДАГ) съвместно с “Петрол” АД. Това каза инж. Росен Попсавов, зам.-председател на ДАГ ва пресконференция днес. Попсавов посочи, че основна цел на ДАГ е съхранението на българската природа и увеличаване на залесените територии. Има стремеж към по-бързо и цялостно възстановяване на опожарени или пострадали по друг начин гори. За това са необходими много високи финансови ресурси и поради тази причина от ДАГ са се обърнали към различни фирми и ведомства с апел за възстановяване на горите. Така се стига до подписването на двустранен договор между ДАГ и „Петрол” АД на стойност 100 хил. лева, които са предназначени за залесяване на пострадали горски масиви. Залесяването ще се извърши на територия в размер 702 декара, като част от градовете, които ще обхване са София, Варна, Бургас, Сливен, Берковица, Монтана. Попсавов посочи , че една част от предоставената сума ще се използва за подготовка на площите, а 43 хил. лева - за самото залесяване.

Изпълнителният директор на „Петрол” АД Светослав Йорданов каза на свой ред, че опазването на околната среда и въздуха са основни цели в инвестиционната програма на фирмата -“Длъжни сме да дадем своя принос към обществото, защото претендираме , че сме национално отговорна компания”. Йорданов допълни, че с готовност ще се включат във всяка една ефективна инициатива, която би имала конкретни резултати.

Росен Попсавов каза, че за тази година, за периода от 1 януари до 31 август броя на пожарите е по-малък в сравнение на същия период на миналата година. За тази година пожарите са 407 на територия около 35 хил. декара, а за миналата година пожарите са били – 1455, като територията, които са обхващали, е около 429 хил. декара.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.