1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. ЕК не е замразявала разплащанията към България по програмите "Човешки ресурси" и "Развитие на селските райони"

ЕК не е замразявала разплащанията към България по програмите "Човешки ресурси" и "Развитие на селските райони"

Снимка:

Съществува опасност част от средствата да бъдат изгубени, ако не бъдат похарчени до края на годината

Европейската комисия не е замразявала или прекъсвала разплащанията към България по програмите "Човешки ресурси" и "Развитие на селските райони", предаде БТА.

Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор, уточни по време на пресконференция, че по програмата "Човешки ресурси", осигурявана със средства на Европейския социален фонд, Брюксел не е прекъсвал или прекратявал настоящите разплащания (по бюджета на ЕС 2007-2013 г.).

Написахме писмо на българските власти, в което изразихме тревогите си за управлението на Агенцията по заетостта. Тази агенция управлява около 40% от средствата по Европейския социален фонд чрез програмата "Човешки ресурси", отбеляза Тод.

"Предупредихме българското правителство, че докато настоящите тревоги не бъдат взети предвид, може да има забавяне в утвърждаването на оперативната програма в следващия бюджет на ЕС 2014-2020 година. Европейският парламент одобри бюджета на ЕС до 2020 г., но ние бихме искали средствата от Европейския социален фонд да могат да бъдат използвани възможно най-бързо", допълни той.

Предупредихме българското правителство, че по отношение на програмата "Човешки ресурси" това може да създаде проблеми при следващия бюджет, докато управленските проблеми относно програмата не намерят решение, каза още Тод.

Роджър Уайт, говорител на еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош, посочи, че по Програмата за развитието на селските райони положението е сходно. "Става въпрос, от една страна, за техническата помощ, където очакваме някои отговори. Не сме убедени, че някои проекти следва да бъдат разплащани със средства от фондовете на ЕС", заяви той.

По думите му "в по-общ план става дума за правилото за изразходване на средства за предишните две години, до края на настоящата година. Съществува опасност, както навсякъде в ЕС, част от средствата да бъдат изгубени, ако не бъдат похарчени до края на годината. Цитираните от медиите мащаби на тези загуби не са неточни, но основното е, че е отговорност на българските власти да използват тези средства до края на годината."

"Опитът ни досега показва, че основните разходи биват заявявани в последното тримесечие на годината, затова е твърде рано да се каже дали предстои загуба на средства. Не стои въпросът дали фондовете ще бъдат достъпни, а да могат разплащанията да се извършат до края на декември", уточни Уайт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.