1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Инфлацията изяжда 70 млрд. евро от директните плащания по ОСП

Инфлацията изяжда 70 млрд. евро от директните плащания по ОСП

В момента животът в ЕС е поскъпнал средно с 10 на сто

Заради галопиращата инфлация европейските субсидии за селското стопанство губят огромна част от стойността си. Изчисления на мозъчния тръст „Фарм Юроп“ показват, че до 2027 година покупателната стойност на средствата за директни плащания от сегашния програмен период ще се свие с над 68 милиарда евро.
 
Бюджетът за Общата селскостопанска политика за периода 2021 до 2027 беше съставен на базата на инфлация от 2 %, каквато тогава беше и целта на Европейската централна банка. В момента обаче животът в Съюза е поскъпнал средно с 10 на сто. Въз основа на новите прогнози на Европейската централна банка за развитието на инфлацията от „Фарм Юроп“ пресмятат, че до 2027 предвидените пари ще намалеят с общо 84 милиарда и 570 милиона евро.
 
От тях близо 70 милиарда се падат на директните плащания по първия стълб, а останалата част – на развитието на селските региони. Това ще доведе дотам, че като цяло аграрният бюджет ще загуби около 22 % от стойността си, а през 2027 година инфлацията ще е изяла около една трета от субсидиите.
 
Експертите са на мнение, че по този начин позицията на Европейската комисия, според която фермерите ще получат достатъчни компенсации за последствията от Зелената сделка, става несъстоятелна. На този фон мозъчният тръст призовава Брюксел да намери нов политически път за осъществяване на Зелената сделка. А това може да стане само, ако Комисията се откаже от намерението си да намали производството и да го замени със стратегия за целенасочени инвестиции. Тази нова посока трябва да поощрява иновациите и да поведе стопаните по път, който е положителен както за икономиката, така и за климата. 
 
Затова експертите предлагат аграрният бюджет ежегодно да се актуализира според инфлацията, както и да се създаде инвестиционен фонд за стратегически важни сектори като селското стопанство и енергетиката. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.