1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Изграждат най-голямата кравеферма с млекопреработвателно предприятие в област Хасково

Изграждат най-голямата кравеферма с млекопреработвателно предприятие в област Хасково

Предвидената инвестиция е на стойност 30 млн. евро

Чуждестранни инвеститори запознаха министъра на земеделието и храните Десислава Танева с решението си да изградят кравеферма с 5000 крави с млекопреработвателно предприятие към нея на територията на област Хасково. Инвестицията е на стойност 30 млн. евро, като преките чуждестранни средства са 10 милиона евро. Проектът ще бъде изграден на площ от 270 хектара, на 13 км от град Хасково, в близост до основни пътни артерии. На срещата, която се проведе в Министерството, присъстваха народният представител и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев и областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Предвижда се една от най-големите мандри в региона да работи по най-новите технологии, да спазва най-високите стандарти за качество и да бъде екологично и икономически устойчива. Инвеститорите увериха министър Танева, че ще бъде изградена и система за управление на 300,000 тона животински отпадъци, с които ще се наторяват и земеделските земи в близост до мандрата. Предработвателното предприятие ще поддържа капацитет от 400 тона мляко на ден.

От своя страна Десислава Танева заяви, че в лицето на МЗХ могат да разчитат и на експертната подкрепа на специалистите в администрацията, като изрично подчерта, че животновъдството е приоритетен сектор за правителството. В тази връзка направлението е включено в различни програми и схеми за подпомагане, като финансирането се осъществява, както със средства от ЕС, така и от националния бюджет. В допълнение Танева посочи, че страната ни има традиции в говедовъдството, като българските фермери използват  в своите ферми разплодни животни, с доказани генетични качества. Разполагаме и с добра инфраструктура и логистика, компетентни специалисти в областта на храненето, отглеждането, развъждането и здравеопазването на животните. 

Народният представител Делян Добрев  и областният управител Станислав Дечев информираха, че местната власт оказва подкрепа на инвеститорите и заявиха, че подобна инвестиция е изключително важна за развитието на региона.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.